Piwo jest jednym z najpopularniejszych i lubianych wśród trunków. Jest kojarzone z przyjemnie spędzonymi momentami, wyśmienitym smakiem oraz całkiem przystępną dla nas ceną. Współcześnie na rynku spotykamy tysiące odmiennych jego rodzai, przez co bardzo często trudno jest wybrać, które będzie dla nas idealne. Piwa ciemne, jasne, niskoalkoholowe, bezalkoholowe, pszeniczne czy owocowe, cały szereg wyrobów lepszej i gorszej jakości, jak to zdarza się w każdej branży. Ażeby więc dobrać najlepszą opcję należałoby dowedzieć się czegoś na temat piwa, jego produkcji, rodzajach, kosztach, klasie oraz znaczeniu miejsca warzenia. Najpopularniejsze są bez wątpienia browary koncernowe, co oznacza produkcje na szeroką skale; przeważnie są to napoje o niskiej klasie oraz cenie, gdyż produkcja oraz transport są dużo tańsze niż w wypadku piwa kraftowego, przez wielu nazywanego tym smaczniejszym, staranniej warzonym. Czym w takim wypadku jest piwo kraftowe? Określenie to pochodzi od angielskiego wyrażenia „craft”, czyli sztuka rzemiosła. Jak sama nazwa mówi jest to wersja piwa robionego z pasją oraz dużą ilością poświęconego czasu. Producentami tego rodzaju piwa są wielbicieli rzemieślnictwa piwnego, dla których jakość i solidność wykonania jest kluczowa. Dlaczego? Dlatego, że są to minibrowary, prywatne browary, produkowane na wąską skalę, są bardziej oryginalne w swoim smaku i zapachu. Właściciel minibrowaru jest zarazem jego producentem i osobą, która samodzielnie zajmuje się warzeniem. Zdarza się, że ciężko jest zdefiniować piwo kraftowe jako że nie ma szczegółowych cech jakie powinno ono posiadać. Jednym z ważniejszych elementów odróżniania jest miejsce oraz metoda warzenia. Aby dane piwo mogło być zaliczone do piw kraftowych musi być ono produkowane autonomcznie, w warunkach domowych, co wiąże się z dbaniem o jakość, a nie ilość. Osoba zajmująca się produkcją piwa kraftowego powinien być znany z imienia i nazwiska, a nie tworzyć pod zarządem większego koncernu, ma być to sztuka, tworzona według własnej receptury, a nie mechaniczna produkcja na szeroką skale. Nie powinien on także produkować, więcej niż 4000 hektolitrów w ciągu roku. Prawdziwe piwo kraftowe jest sporo droższe od piwa koncernowego, na półkach nie zobaczymy takiego piwa w cenie 3 czy 6 złotych, jako że ,,krafty” są bardzo często tworzone z mniej spotykanych i droższych składników. Klienci są w stanie wydać nawet ok 20 złotych za małe szukając czegoś odmiennego smakiem od piwa koncernowego. Przy wyborze należy jednak uważać, czy producent piwa koncernowego nie wykorzystuje tego określenia piwa kraftowego wyłącznie, aby zachęcić do zakupu.
Jak warzyć takie piwo? Wielbiciele sztuki piwnej wiedzą, że jest do tego niezbędny specjalny sprzęt, składniki takie jak: słód, chmiel, drożdże piwowarskie, ekstrakt słodowy oraz wiele czasu i cierpliwości. Samo warzenie zajmuje dość długo, około pół dnia, natomiast fermentowanie, aż od 4 do 6 tygodni. Jest wiele etapów produkcji. Na początku, zacieranie, czyli doprowadzanie do optymalnej temperatury 65°C zacieru z wody i słodu. Następnie, etap filtracji czyli oddzielenie resztek ziarna od przetworu. Dalej, warzenie, ochładzanie i dodawanie drożdży. Finalnie oczywiście fermentacja, refermentacja i rozlew; gdy chcemy dystrybuować większe ilości trunku, lub otworzyć swój minibrowar potrzebne będą maszyny rozlewnicze czy nalewarki. Proces produkcji takiego piwa wydaje się bardzo skomplikowany i jest to prawda, jednak należy pamiętać, że wystarczy chęć i zaangażowanie. Dla wielbicieli sztuki piwnej jest to sama przyjemność, dlatego też, piwo kraftowe jest tak dobrej jakości.Otwarcie własnego minibrowaru wymaga założenia działalności gospodarczej i wyboru odpowiedniej lokalizacji oraz uzyskania koncesji. Dziś sektor minibrowarów prężnie się rozwija i prawdopodobnie w najbliższych latach będziemy mogli obserwować jego dalszy rozkwit i piwną rewolucje. Produkowanie tego napoju na własną rękę cały czas jest opłacalna; Koszt wytworzenia jednego piwa waha się w okolicach 2 złotych, w takim razie widzimy, że kosztuje ono mniej niż kupno piwa w sklepie.
Piwo kraftowe, tak samo jak każde inne ma wiele gatunków w zależności takich składowych jak kategoria, skład, zawartość alkoholu, rodzaj fermentacji, stężenie goryczki, barwa. Wyróżniamy piwo górnej fermentacji, trunek jest mocniejszy i bogatszy w smak i aromat, piwo dolnej fermentacji natomiast jest subtelniejsze. Piwo jasne lub ciemne, tutaj różnica leży w sposobie warzenia i składnikach. Mówi się także o piwach specjalnych, których nie da się zaliczyć do jednego typu, jako że cechują się one kombinacjami w zakresie warzenia, dobierania przeróżnych surowców. Na charakter trunku ogromny wpływa ma, powyżej wspomniany słód, czyli główny składnik piwa; to czy jest to słód jęczmienny, pszeniczny czy palony oraz proces jego produkcji, a także sama piana, która jest wykładnikiem jakości.
Jeśli chodzi o piwo kraftowe w Polsce, to jest to jedno z najlepszych na świecie, jednakże wciąż mało popularne, ze względu na to, że piwowarzy wolą inwestować w produkcje niż w promocje swojego towaru, często jedyną wykorzystywaną reklamą jest marketing szeptany. Klienci coraz częściej decydują się kupić mniej, ale lepszej jakości alkoholu za wyższą cenę, niż tracić pieniądze na tanie piwa niskiej jakości.