W sektorze żywnościowym bardzo ważne jest precyzyjne zakręcanie produktów. Przede wszystkim – artykuł krótko mówiąc nie uchodzi z pojemnika, przykładowo w czasie przetransportowywania. Po drugie – o wiele dłużej ochrania atrakcyjny smak i zapach, co dla Nabywców jest naprawdę nie do przecenienia, gdy „przerzucają” regały z bogactwem produktów (nieraz kilkunastu odmiennych marek). A po trzecie – mamy szansę go niewątpliwie stopniować tak, ażeby nie było go ani zbyt dużo ani zbyt mało. Ogólnie rzecz biorąc zakręcarki, bowiem w taki sposób tytułuje się urządzenia zakręcające, przykładowo słoje oraz butelki, powinny wypełniać wyjątkowo wiele rozlicznych wymagań, aby były przyjęte na potrzeby masowej produkcji. Ostatnimi czasy jeszcze bardziej wyeksponowano pakowanie produktów bardzo drażliwych, np. jogurtów oraz zaprojektowano urządzenia Ultra Clean oraz aseptyczne. Ich zadaniem jest specjalistyczne zakręcanie butelek z jednodniowymi napojami, wyrobami nabiałowymi i wodą mineralną.
Zakręcarkę butelek – w niniejszym przypadku mamy możliwość wybrać zakręcarkę kręcącą się wokół osi centralnej, z kilkoma głowicami w jednej linii, jednogłowicową bądź wieżę zakręcającą. Tego rodzaju zamykarki sprawdzają się nie tylko w sektorze spożywczym, ale też przemyśle chemicznym, spirytusowym oraz farmaceutycznym.
Zakręcarkę słoików – w tym przypadku głowica zakrętarki jest precyzyjnie przystosowana na potrzeby tradycyjnych przykrywek weków. Najpierw zakręcarka ściąga nadwyżkę powietrza, natomiast następnie zakręca je zgodnie z koncepcją twist-off.
Zakręcarkę do metalowych konserw – zdają egzamin przy zamykaniu opływowych puszek, jakie zostały zrobione, np. z aluminium.
Jeśli pragniemy dostosować optymalną głowicę, wówczas trzeba mieć na uwadze w szczególności budulec, z jakiego skonstruowane jest opakowanie. W takiej sytuacji artykuł będzie w perfekcyjnej dawce umieszczony w plastikowej butelce albo metalowej puszce. Zakręcarki automatyczne mają niesamowicie odporną budowę, jaka daje pracownikom bezpieczeństwo. Sporadycznie ulegają usterkom, jeżeli są fachowo użytkowane oraz konserwowane. Zakrętarki to maszyny, których konstrukcja nieprzerwanie „się rozwija”, bowiem w każdej chwili konstruowane są nowe pojemniki o wymiarach innych niżeli poprzednie.
Krótko mówiąc zakręcarki możemy rozdzielić na jednogłowicowe, z większą ilością głowic, zakręcarki pracujące w jednej linii i maszyny dopasowane pojemników o naprawdę małych oraz średnich kubaturach. Zakręcarki z jedną głowicą powinniśmy tymczasem podzielić na mechaniczne (same pobierają pokrywkę) i w połowie zmechanizowane (nakrywkę należy nałożyć manualnie). Zamykarki wielogłowicowe, np. rotacyjne, posiadają od 3 do 24 głowic oraz mogą działać na liniach przemysłowych o naprawdę dużej wydajności, z opakowaniami wyjątkowo delikatnymi oraz wtedy, gdy w opakowaniu towar dotyka górnych brzegów opakowania. Ostatni typ jest oddawany właściwie dla sektora farmakologicznego i kosmetycznego (do zakręcania chociażby nadzwyczaj niewielkich dawek towaru). W przypadku zakręcarek linearnych zakręcanie dochodzi do skutku etapami – kilka albo kilkanaście głowic równolegle zakręca opakowania z artykułem. Kapslownice znakomicie sprawdzą się na potrzeby zakręcania wody niegazowanej w butelkach PET i spirytusu. Jednoznacznie zakrętarki są bardzo istotnym składnikiem na linii fabrycznej, pomimo że zwyczajnie potrzebują właściwie żadnego nadzoru. Dzięki zamykarkom wysokiej jakości znacznie polepsza się ekonomiczność masowego generowania produktów. Zamykarki mamy opcję opracować „od podstaw” (uwzględniając, przykładowo wyrób do którego ma być dobrana oraz ilość zakręcanych pojemników w czasie jednej godziny).
Do następnych maszyn, za pomocą których powstają całe linie przemysłowe, trzeba zakwalifikować: maszyny do nakładania etykiet, maszyny nalewające produkt, dozownice oraz napełniarki, urządzenia do kontroli jakości, paletyzatory, depaletyzatory, hand roboty i kartoniarki. Wszystkie przytoczone maszyny mamy szansę zaopatrzyć w dodatkowe możliwości, np. w aplikatory koloratek. Modelowy tok masowej produkcji prezentuje się mniej więcej tak: puste opakowania docierają na linię przerobową, są przeliczane oraz rozmieszczane. Maszyny nalewające wypełniają postawione pojemniki artykułem, natomiast zakręcarki przykrywają szyjki dobranymi zakrywkami. Później przygotowane produkty wchodzą, m. in. do maszyn pakujących na palety. W każdej dziedzinie tok masowego wytwarzania towarów będzie rysował się troszeczkę inaczej, bowiem jest on uzależniony od wariantu artykułu. Stąd na potrzeby kosmetyków są dedykowane inne modele maszyn, zaś do uzyskiwania piwa i pozostałych napojów wyskokowych – inne.
Jeżeli zaciekawił Cię niniejszy temat, kliknij w odsyłacz tutaj – Zakręcarka – a pewnie odkryjesz to, czego aktualnie poszukujesz.