Termosy nie są nowością i na rynku widzimy je od lat, a dokładnie od mniej więcej roku 1900, jest to stosunkowo długi czas od kiedy zaczęły być produkowane. Schemat działania termosu wymyśliło dwóch wynalazców- Jacques-Arsène d’Arsonval oraz Jamer Dewar, a nazwa jest zaczerpnięty od greckiego wyrazu ,,therme” oznaczającego ciepło. Wszyscy mają świadomość czym jest termos, jednak znikoma część osób orientuje się jak on dokładnie działa. Jest to ,nazwijmy, urządzenie, wykonane z podwójnych ścianek, a między nimi znajduje się przestrzeń pustki termicznej. Ścianki są cienkie i dzięki temu wymieniają one minimalną ilością ciepła. Strata ciepła jest także ograniczana poprzez przewodzenie oraz zewnętrzną część, która przykryta jest warstwą odpierającą światło. Wszystko to sprawia, że termos utrzymuje nasz posiłek lub nasz w idealnej temperaturze przez dłuższy okres czasu. Współcześnie na rynku znajdziemy mnóstwo rodzajów termosów, mamy możliwość przebierać w barwach, pojemności, okazji, termosów z dodatkami lub bez.
Termosy różnią się także funkcją, przykładowo, istnieją termosy tradycyjne, znane każdemu, o standardowym kształcie, przeznaczone do przechowywania napoi, takich jak kawa czy herbata oraz termosy obiadowe, innymi słowy termosy do jedzenia, do utrzymywania ciepła zup czy dań i są bardzo ciekawym rozwiązaniem. Termosy obiadowe różnią się od tych zwykłych właśnie kształtem, tj. są one ,co najważniejsze, dużo większe, po drugie mają całkiem inną budowę, niższe, mają szerszy wlew i są bardziej skomplikowane. Jeśli chodzi o działanie, nie znajdziemy tutaj żadnej odmienności.Tego typu termosy są idealne w pracy i na wycieczkach. Siedząc duże ilości czasu w pracy z brakiem możliwości przyrządzenia sobie ciepłego posiłku, świetnym pomysłem jest zrobienie sobie posiłku w domu i przechowanie go w termosie. Kolejna sytuacja, wycieczka, bez różnicy czy szkolna, wraz ze znajomymi czy samotna, w góry, nad rzeką, zwiedzając miasta czy wsie, możemy zabrać ze sobą ulubione posiłki, bez potrzeby spędzenia dnia konsumując jedynie przekąski. W pracy, jak i na wycieczce jest to niezbędne, ponieważ wykonując wysiłek czy to fizyczny czy psychiczny, nasz organizm potrzebuje pełnowartościowego posiłku, aby móc spokojnie funkcjonować przez kolejne kilka godzin.
Aby wybrać idealny dla siebie termos, należy zapoznać się z ofertą jaką znajdziemy w wielu sklepach stacjonarnych i internetowych. Termosów jest tak dużo, że bardzo często jest ciężko zdecydować. Ogromną role przy decyzji ma oczywiście cena, która waha się od około 30 złotych do aż 400 złotych. Zauważamy, że jest to niemała rozbieżność cenowa. Istnieje takie przekonanie, że dobry termos, który przetrzyma więcej niż jeden sezon powinien dużo kosztować. Ważną kwestią jest także materiał, z którego nasz produkt jest wyprodukowany. Są termosy plastikowe, które niestety słabo trzymają temperaturę oraz termosy ze szkła i stalowe, które świetnie sobie radzą. Termosy stalowe są najpopularniejsze, jako, że te szklane nie są tak solidne. Następna rzecz jaką należy przemyśleć przed nabyciem jest zakrętka, przez który może uciec wysoka temperatura. Korek może być działający samoistnie, z uszczelką i hybrydowy. Na wyprawę w chłodne dni idealnym będzie ten pierwszy, bo to przez ten rodzaj ucieka najmniejsza ilość ciepła. Jeśli chodzi o wielkość, to termosy obiadowe najczęściej nie są bardzo pojemne; produkowane w ten sposób, aby zmieścić posiłek dla jednej osoby. Jeśli nasz termos zamierzamy zabrać na wyprawę powinno się pomyśleć o wygodzie trzymania; aby nie było to kłopotem. Do wyboru mamy termosy z klasyczną powłoką zewnętrzną, wykonaną z metalu oraz profesjonalnie stworzone termosy lepszej jakości o chropawej powłoce. Dzięki takiemu zabiegowi mamy gwarancje, że termos nie wypadnie się nam z dłoni; oprócz tego, prezentują się one o wiele ciekawiej.
Jakie sa możliwości przy korzystaniu z tego typu akcesorium? Termosy obiadowe, czyli tak zwane food jug’i, są tworzone, z myślą o, jak sam termin wskazuje, gorących posiłkach. Jakie dokładnie potrawy możemy w nich przechowywać? Mogłoby się wydawać, że w takim ,,pojemniku” można przechowywać wyłącznie zupy, co jest oczywiście błędnym przeświadczeniem, ponieważ nadają się one również do przechowywania dań jednogarnkowych, takich jak leczo czy gulasz.Co ciekawe, świetnie służą w przenoszeniu potraw zimnych. Są one wyposażone w zakrętkę, która idealnie funkcjonuje jako naczynie. Food jug’i posiadają jednak pewna wadę, trzymają one temperaturę o wiele krócej niż tradycyjne termosy na kawę i herbatę, jest to góra 4-6 godzin. W niektórych sieciach znajdziemy specjalne termosy długo trzymające temperaturę, są one oczywiście sporo droższe.
Termosy obiadowe są całkiem nowe na rynku, ale szybko stały się popularne i ochoczo kupowane. Chcąc poprawić jakość swojego odżywiania w pracy idealnym pomysłem jest zaopatrzenie się w tego rodzaju akcesorium.Natomiast w czasie długich wycieczek na łono natury, termos jest często jedyną możliwością na zjedzenie czegoś pożywnego i gorącego oraz na rozgrzanie się. Food jug’i mają wiele zalet, takich jak: pakowność specjalnie stworzona, aby zmieścić pełen posiłek; posiadają duży otwór wlewowy, który ułatwia mycie oraz zręczne korzystanie sztućców przy jedzeniu bezpośrednio z termosu; większość dobrze radzi sobie z izolowaniem ciepła, mamy możliwość więc cieszenia się z gorącego jedzenia przez dłuższy okres czasu. Nie zapominajmy jednak, że takie termosy nie działają dozgonnie i chcąc nie chcąc po dłuższym użytkowaniu należy je wymieniać.
Zapraszamy do sklepu https://www.kubek-termiczny.pl/termosy-turystyczne-i-obiadowe/