Czy jest takie danie, które z całkowitą pewnością lubi każdy? Tak – pizza. Popisowy posiłek włoskiej kuchni, znany dookoła świata. Prostota w różnych kombinacjach, która zależnie od miejsca smakuje inaczej. Ogólnie kuchnia włoska jest chyba najsmaczniejszą kuchnią świata. Włosi doskonale potrafią komponować nie drogie i świeże produkty, które razem smakują perfekcyjnie. Słoneczna Italia oferuje nam nie tylko wypiekane w piecu okrągłe placki, ale również spaghetti, risotto, czy lasagne. Po prostu smaczne i błyskawiczne w przygotowaniu potrawy, które łączą przyjaciół przy jednym stole. Taka też jest filozofia gotowania – przez żołądek do serca najbliższych.
Włosi nie tylko lubią gotować. Lubią spędzać czas z rodziną, dyskutując i bawiąc się w gronie wyśmienitego jedzenia, które bazuje na regionalnych i naturalnych produktach. Pomidory, bazylia, parmezan – te produkty dostępne są tam na każdym rogu i za drobne pieniądze. Warzywa i zioła rosnące w gorącym słońcu południa smakują doskonale. Nic dziwnego że znalazły się w zwykłym menu każdego obywatele Włoch. A skąd właściwie pochodzi się kuchnia włoska i jak została odkryta pizza? Odpowiedź zapewne Cię zaskoczy. Poznaj zatem historię o powstaniu pizzy i o najpopularniejszych potrawach kuchni południowej Europy. Uważaj, bo możesz poczuć się głodny.
Powinno się zacząć od tego, że kuchnia Włoch jest nieodłącznie skorelowana z tradycją poszczególnego obszaru. Włosi bardzo szanują swoją tradycję, nie akceptują jakichkolwiek ustępstw i w trakcie przygotowywania ulubionych posiłków stosują się do przepisów dostarczanych z pokolenia na pokolenie. To właśnie dzięki tradycji, umiejętności komponowania prostych składników i wykorzystywaniu wysokiej jakości (najczęściej naturalnych) produktów kuchnia ta zdobyła niezwykłą popularność i ogólne poważanie. W kuchni Włoch nie używa się substytutów – wszystko produkowane jest ręcznie, wedle ściśle ustalonej formuły. Gotowanie „z uczuciem” sprawia, ze wszystko pachnie i smakuje rewelacyjnie. Co ponadto należy wymienić jako atut kuchni włoskiej? Niewątpliwie jej dostępność. Kuchnia ta jest wyjątkowo niedroga, a wszystko dlatego, że praktycznie każda z klasycznych potraw pochodzi się z skromnych rejonów. Niegdyś biedni obywatele Włoch korzystali z wyrobów, które łatwo mogli dostać. Pomidory, jajka, mąka, bazylia, oliwki – wszystko to pokrywał dzienny budżet, lub produkowane było indywidualnie. Tymczasem obok samego gotowania, najistotniejsze jest (co celebruje się zajadanie posiłków w licznym otoczeniu rodziny. Według Włochów jedzenie ma integrować ludzi. Nic nie znaczy koszt posiłku, ale sam czas, który spędza się z rodziną, przy jego zjadaniu. Dla takich okazji człowiek żyje.
Czego w pizzy można nie lubić? Kruchego ciasta. Dojrzewających w słońcu pomidorów. Jedwabistej w smaku mozzarelli, czy pachnącej bazylii? To charakterystyczne elementy klasycznej pizzy. Danie to doświadczyło wielu modyfikacji. W każdym kraju smakuje inaczej. A w jaki sposób to się wszystko zapoczątkowało? Posiłki porównywalne do pizzy znane były już w zamierzchłym Rzymie i co ciekawe stanowiły doskonały środek płatności. Pizza wielką popularność zdobyła dopiero w XVIII wieku, gdy to zaczęły się otwierać restauracje zwane pizzeriami. Zainteresowały one króla Ferdynanda II Burbona, który wyruszył w podróż podróż do Neapolu, by spróbować podawanych tam dań. Kilkadziesiąt lat później, w 1889 kuchmistrz Raffaelo Esposito zrobił dla swojej królowej Małgorzaty Sabaudzkiej trzy rodzaje pizzy. Ostatnia była nowością, ponieważ kucharz dodał do niej niespotykany dotąd składnik – mozzarellę. Królowa zakochała się w jej smaku i od tamtej chwili pizza ta została nazwana „margerita” od jej imienia. Dalej pizza dotarła do Ameryki, gdzie została na dobre rozsławiona przez włoskich robotników napływających do Ameryki po II wojnie światowej. Tak oto pizza została ukochaną potrawą wszystkich obywateli – od Japończyków po Jamajczyków.
Pizzerie otwierają się w każdym mieście, niezależnie od szerokości geograficznej. Świadczy to o ogromnej popularności kuchni włoskiej. Pizza nie jest tymczasem jedyną słynną potrawą tej części globu. Włochy podarowały też światu takie posiłki jak risotto blanco, spaghetti carbonara , lasagne czy słodkie tiramisu. Kuchnia Włoch generalnie opiera się na prostych składnikach. Na południu kraju przyrządza się potrawy mączne, a na północy posiłki z ryżu i polenty. Na południu zazwyczaj stosowana jest oliwa, a na północy masło. Pamiętajmy również, że oprócz rutynowych posiłków, Włosi są w stanie nam zaproponować unikalne wyroby, takie jak szynka parmeńska, ser parmezan, trufle, mascarpone, wyśmienite oliwy, czy wykwintne wino marsala. Jak można nie ubóstwiać kuchni tej części globu?
Chciałbyś posmakować autentycznej włoskiej pizzy w Toruniu? Poszukujesz pizzerii, która gotuje włoskie dania według tajemnej formuły. Przygotuj się na głębokie doznania smakowe i przyjdź do naszej pizzerii: pizzeria Toruń