Jak rozpoznać pizzę, która jest smaczna

Niełatwo chyba wskazać kogoś, kto nie lubi pizzy. Zróżnicowanie smaków składników i dodatków gwarantuje, że niemal każdy odnajdzie coś dopasowanego do gustu. Każdy człowiek ma indywidualne upodobania, z tego powdu ciężko się dziwić, że nie każda pizza odpowie naszym upodobaniom. Różnice w smaku można też zauważyć nawet gdy zamawiamy identyczne dodatki. Każda pizzeria przygotowuje pizzę zgodnie z swoimi przepisami, tradycją oraz sposobem wypiekania. Biorąc to pod uwagę to nie reguła, że, nawet zakupie pizzy „takiej co zawsze”, ale w innej pizzerii, osiągniemy ten sam smak. Jak rozpoznać pizzę jest dobra? O tym decyduje parę czynników w ciągu przyrządzania.

Doskonałe ciasto na pizzę – czym się charakteryzuje?

Doskonałe ciasto na pizzę to podstawa smaku. Osiągnięcie doskonałej masy jest niestety szczególnym wzywaniem, jakie stoi przed każdym, kto planuje spożyć najlepszą pizzę. Niezależnie od tego, czy preferujemy grubsze czy cieńsze ciasto, pizza powinna być sprężysta, ale jednocześnie chrupka. Mimo to, nie może łamać się po upieczeniu. Tym, co sprawia, że ciasto na pizzę jest dobre są 3 składniki. W głównej mierze należy zaopatrzyć w dobrą mąkę. Dobrej klasy mąka, czyli o typie bardzo niskiej liczbowej wartości. Im wyższa wartość (np. w typie 650), tym niższa jakość produktu. Najlepsze pizzernie wykorzystują mąkę włoską o typie 00.

Ważnym komponentem jest również dobry zaczyn drożdżowy. Potrzebne jest w tym przypadku zastosowanie świeżych drożdży. Drożdże suche mają mniejszą wartość, więc, jeżeli marzymy o idealnym cieście, lepiej stosować wysokiej jakości składniki. Obok tego, zaczyn drożdżowy wymaga dołączenia stosownej ilości soli i cukru. W zależności od tego, czy wybieramy pizzę na chrupkim czy grubszym cieście, powinno się dobrać ilość soli i cukru. Ciasto chrupkie powstaje w wyniku równo wymierzonej proporcji soli i cukru, grubsze – kiedy do ciasta dodamy nieco więcej cukru, niż soli. Każdy zaczyn drożdżowy musi trochę „poodpoczywać”, by urosnąć, a więc to konieczny etap, o jakim nie wolno zapominać.

By sprawić, by pizza była smakowita, należy dołączyć do ciasta jeszcze sekretny składnik. Jest nim najlepiej jak najwyższej klasy oliwa. Ilość oliwy zależy od przepisu, jednak pewne jest, że oliwa wzbogaca smak i nadaje chrupkości. Czy wykorzystanie tych elementów sprawi, że pizza okaże się dobra? Tak! Powinno się jednak zwrócić uwagę na to, by prawidłowo wyrobić ciasto. Z reguły po wyrobieniu powinno być gładkie, sprężyste, a po uciśnięciu, powinno wrócić do wcześniejszej. Kiedy tak się nie dzieje, trzeba odczekać nieco oraz pozwolić wciąż pracować drożdżom.

W jaki sposób uzyskać dobry smak pizzy?

W tej kwestii każdy musi pomyśleć o swoich ulubionych składnikach. Niewątpliwie każdy woli inne składniki, jednak bez względu na to, jakie składniki i dodatki wybieramy, każdy z nich powinien być świetnej jakości. Tylko świeże składniki to gwarancja jakości i dobrego smaku. Z tego względu wybierając pizzerię albo piekąc pizzę samodzielnie w domu, powinno się na to zwrócić uwagę. Niemniej ważna jest ilość dodatków. Chociaż wielu z nas uwielbia oddziaływać na swoje smakowe kubki oraz dopasowywać bardzo dużo składników, najdoskonalsza pizza ma nie więcej niż 4 składniki. Minimalna ilość składników jest istotna pod względem wagi oraz wciąż zapewnia sporo możliwości pod względem smaku. Im więcej składników, tym bardziej ciasto będzie przygniecione, a więc może się spłaszczyć oraz utracić sprężystość i nie będzie już tak wspaniałe.

Wielki wpływ na smak pizzy ma również sam sos. Dobry sos do pizzy powstaje z passaty pomidorowej. Dlaczego? Puszkowane pomidory i koncentrat pomidorowy wsiąkną w ciasto. Jeśli tak będzie, za mokre ciasto słabo urośnie, nie najlepiej się wypiecze, a do tego nie będzie kruche. Z sosem nie warto przesadzać oraz nie dodawać go za wiele. Warto go przyrządzić ciut wcześniej, żeby nabrał mocy, głębokiego smaku i aromatu.

Sposób pieczenia pysznej pizzy

Co powoduje, że pizza ma dobry smak oraz intensywny aromat? Rzecz jasna technika jej pieczenia. W wielu pizzeriach używane są w tym celu piece kamienne albo te opalane drewnem. Niezwykle wysoka temperatura tego rodzaju pieców powoduje, że pizza wypieka się szybko, ciasto jest sprężyste i chrupkie, a składniki oddają swój pyszny smak, nie stając się przy tym spalone lub gumowe.

To sprawia, że im wyższa temperatura w ciągu pieczenia pizzy, tym korzystniej. Dość trudno sobie wyobrazić montowanie kamiennego pieca we własnym domu, co sprawia, że z reguły wybieramy się na pizzę do wybranej pizzerii albo wybieramy zakup pizzy z dostawą do domu. Co zrobić gdy chcemy przygotować pizzę, która jest dobra domowym sposobem? Tylko piekarnik może nie być wystarczające, dlatego można dostać specjalne kamienie do pieczenia pizzy. Należy go rozgrzać w piekarniku oraz za jego pomocą upiec swoją świetną w smaku pizzę.

Być może w domu nie otrzymamy rezultatu z pizzerii, jednak będzie on bardzo podobny i pizza będzie miała dobry smak. Za sprawą tego, że kamień wyciąga z ciasta wilgoć, a więc redukuje jej czas pieczenia. W ten sposób ciasto jest sprężyste i kruche, a wybrane składniki nie gubią wartości i zapewniają dobry smak.

http://www.pizza-torun.pl

Strona używa cookies
Ok